Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Οι λέξεις της βροχής

Σχολιάζοντας τον βροχερό καιρό των προηγούμενων ημερών τα νήπια με την τεχνική της ιδεοθύελλας βρήκαν λέξεις για τη βροχή, τις κατέγραψαν και τις ζωγράφισαν. Από τις ζωγραφιές δεν έλειψε το ουράνιο τόξο, θέμα ιδιαίτερα ελκυστικό για τα μικρά παιδιά. Στη συνέχεια το παραμύθι του Ε. Τριβιζά "η πινεζοβροχή" ήρθε να δώσει άλλη διάσταση  στο λεξιλόγιο της βροχής. Με μαράκες και αλλάζοντας κάθε φορά τη δυναμική του ήχου οι μαθητές μας ζωντάνεψαν την πινεζοψιχάλα, την πινεζομπόρα και τον πινεζοκατακλυσμό. Τις σχετικές με τις λέξεις της βροχής εργασίες των νηπίων μπορείτε να δείτε σε βίντεο στη σελίδα "παραμύθια-βιβλία".




Ακολουθεί βίντεο με ζωγραφιές των παιδιών.


                                       

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η Αλκυόνη


Με αφορμή τις ηλιόλουστες μέρες του Γενάρη τα νήπια έμαθαν για το μικρό πολύχρωμο πουλί που γεννάει τα αυγά του στη μέση του χειμώνα και τον αρχαίο ελληνικό μύθο που θέλει την Αλκυόνη κόρη του θεού του ανέμου Αίολου. Τα νήπια άκουσαν το μύθο της Αλκυόνης και με τέμπερες χρωμάτισαν, έκοψαν το περίγραμμα του πουλιού και το τοποθέτησαν σε κλαδί από γκοφρέ χαρτί.

 


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη στις 3 Φλεβάρη και ώρα 17:00 έως 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του νηπιαγωγείου ομιλία με θέμα " Η διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών" και ομιλήτρια την ψυχολόγο Κατερίνα Γαλανοπούλου.

O Αυγερινός και η Πούλια

Στο πλαίσιο των μορφωτικών επισκέψεων, παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση του Δημήτρη Αδάμη "Ο Αυγερινός και η Πούλια " στο θέατρο Αθηνά. Πρόκειται για την ελληνική εκδοχή ενός παραμυθιού που γνώρισε δεκάδες παραλλαγές σε όλο τον κόσμο με πιο γνωστή αυτή των αδερφών Γκριμ "Αδερφός και Αδερφούλα". Τα νήπια του ολοήμερου επιστρέφοντας στο σχολείο ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους από την παράσταση.    







Ακολουθεί βίντεο με ζωγραφιές των νηπίων από την παράσταση.

 

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Η ζωή στους πόλους της γης

Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές μας για τον χειμώνα ασχοληθήκαμε με τις παγωμένες περιοχές του πλανήτη, τις παραδόσεις των εσκιμώων ( κυνήγι φώκιας, δημιουργία γλυπτών από πέτρα) και τα ζώα του πάγου. Τα νήπια έφτιαξαν κολάζ αναπαριστώντας ζώα των πολικών περιοχών στο περιβάλλον τους, κατασκεύασαν πιγκουίνους και πολικές αρκούδες, έπαιξαν με τα ονόματα των πολικών ζώων, συμμετείχαν σ'επιτραπέζιο παιχνίδι διαδρομής ενός πιγκουίνου, είδαν ταινίες, έμαθαν για την τροφική αλυσίδα στην ανταρκτική, έφτιαξαν παζλ  και αντιστοίχισαν εικόνες ζώων με τα όνόματά τους στον υπολογιστή.

 


 






Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ήρθε ο Χειμώνας ασπροντυμένος...

         
Κουβεντιάζοντας πάνω στις ιδέες των παιδιών για τον χειμώνα προέκυψαν οι παρακάτω εργασίες:  




                                    

Ο χάρτης του χειμώνα


Κολάζ με θέμα τις αναπαραστάσεις των παιδιών για τον χειμώνα




Οι λέξεις του χειμώνα

Στην αρχή τα νήπια ανέφεραν λέξεις που τους φέρνει στο μυαλό ο χειμώνας. Έγινε εισαγωγή των ιδεών των παιδιών σε διαδικτυακή εφαρμογή που έβγαλε με μεγάλα γράμματα τις λέξεις που ακούστηκαν περισσότερες φορές. Έτσι φάνηκε ότι για τα περισσότερα παιδιά ο χειμώνας συνδέεται περισσότερο με τον Άι-Βασίλη , τα δώρα και τον πάγο. Στη συνέχεια τα νήπια σκέφτηκαν λέξεις που σχετίζονται με τον χειμώνα και αρχίζουν από Κκ.



Τα νήπια εμπνευσμένα από το παραμύθι "ο χονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει" κατασκεύασαν χιονανθρώπους και χιονισμένα σπιτάκια.




Τέλος στον υπολογιστή τα παιδιά σύνθεσαν παζλ, έλυσαν σταυρόλεξο και έπαιξαν παιχνίδι αντιστοίχισης με έννοιες του χειμώνα.


Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

"Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά..."    

Στις 22/12, στον χώρο του νηπιαγωγείου μας γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα με θεατρικές παραστάσεις. Τα νήπια του κλασικού  ανέβασαν έργο με θέμα την Πρωτοχρονιά και τα δώρα που φέρνει ο Άι-Βασίλης, ενώ οι μαθητές του ολοήμερου ζωντάνεψαν το παραμύθι "Χριστούγεννα στο Δάσος". Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά τόσο στον  στολισμό του νηπιαγωγείου όσο και στη δημιουργία των σκηνικών των παραστάσεων.