Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Συντροφιά με τον Αίσωπο


Ο Αίσωπος είναι ο δημιουργός των μύθων της προηγούμενης ανάρτησης και μεγάλος παραμυθάς των αρχαίων χρόνων. Υπήρξε τόσο ταλαντούχος, που με μύθους που επινοούσε εκείνη τη στιγμή, έλυνε προβλήματα της καθημερινής του ζωής.
Χάρτης της Φρυγίας, της χώρας που μάλλον
γεννήθηκε ο Αίσωπος.
Λένε ότι γεννήθηκε στη Φρυγία. Ήταν δούλος κάποιου κτηματία που τον πούλησε στον σοφό Ξάνθο από τη Σάμο. Με τον Ξάνθο ο Αίσωπος έκανε πολλά ταξίδια. Στη συνέχεια ο αφέντης του τον πούλησε σε έναν άλλο Σάμιο σοφό, ο οποίος εκτιμώντας την σοφία και την εξυπνάδα του, τον απελευθέρωσε. Ο θρύλος τον παρουσιάζει  κακόμορφο (καμπούρη,στραβοπόδη, μαυριδερό, κοντόλαιμο, με μύτη πλακουτσωτή και κεφάλι τριγωνικό). Οι αρχαίοι Αθηναίοι, πιστεύοντας ότι κάθε άνθρωπος μεγάλης πευματικής αξίας πρέπει να τιμάται, ανεξάρτητα από την εμφάνισή του, έφτιαξαν στον Αίσωπο άγαλμα.
    
 Πατώντας εδώ  θα παρακολουθήσετε κουκλοθεατρική  παράσταση με απόσπασμα από τη ζωή του μεγάλου αυτού
 παραμυθά στο σκλαβοπάζαρο της Σάμου. Ο αφηγητής είναι
Χάρτης της Σάμου όπου ο Αίσωπος έζησε
 ένας ήρωας που ταξιδεύει στα αρχαία χρόνια από άλλη εποχή. 
 Καλή θέαση!

Κάνοντας κλικ εδώ θα λύσετε ένα σταυρόλεξο που θα σας βοηθήσει να μάθετε  όσα είδατε στο βίντεο.

Ο Αίσωπος, μέσα από μύθους, μας παρουσιάζει τη δύναμη των μικρών και όσων δε γεμίζουν το μάτι παίρνοντας ίσως παράδειγμα από τον εαυτό του που, ενώ ήταν γεμάτος αρετές, η εμφάνισή του δεν ήταν ευχάριστη.  Στο παρακάτω σύντομο βίντεο μπορείτε να ακούσετε έναν μύθο που αφηγείται την ήττα του αετού από ένα επίμονο και πανέξυπνο σκαθάρι. Ακόμα και ο Δίας δεν κατάφερε να βοηθήσει τον βασιλιά των πτηνών και συμβολό του να σωθεί από την καταστροφική μανία του εντόμου.


Αφού δείτε το βίντεο πατήστε εδώ  για να δώσετε τροφή στους αετούς κι  εδώ  για να μετρήσετε σκαθάρια.

    Για να βοηθήσετε το μικρό κοτόπουλο να φτάσει στη μαμά κότα, φτιάχνοντας μία διαδρομή ανάμεσα σε εμπόδια που γίνονται αόρατα και πρέπει να θυμάστε, πατήστε εδώ . Μην ξεχάσετε να διαλέξετε επίπεδο δυσκολίας για να ξεκινήσει το παιχνίδι.

     Τέλος για οτιδήποτε χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 3ο νηπιαγωγείο Δάφνης στο τηλέφωνο: 210 9719543.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου