Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

"Ήταν του Μάη το πρόσωπο..."


  Ήταν του Μάη το πρόσωπο
 του φεγγαριού η ασπράδα
ένα περπάτημα ελαφρύ 
    σαν σκίρτημα του κάμπου ...
     αναφέρει ο Νίκος Γκάτσος στους χιλιοτραγουδισμένους στίχους του και αφιερώνοντας την ανάρτηση στον Μάη, που τόσο έχει εμπνεύσει τους καλλιτέχνες, παραθέτω απόσπασμα από κείμενο για την Πρωτομαγιά.
     "Πρωτομηνιά, Πρωτομαγιά, πασίχαρη μέρα του χρόνου, μέρα που τραβάει τους ανθρώπους έξω από το σπίτι. Τρέχουν στην εξοχή, βρίσκουν ευκαιρία για διασκέδαση και ξέδωμα απ' όλες τις έγνοιες. Φαϊ, κρασί, χορός, πειράγματα! Από τους κήπους και τα χωράφια μαζεύουν λουλούδια και πρασινάδες και φτιάχνουν στεφάνια, να φέρουν έτσι  τη φύση στα σπίτια τους, να πάρουν δύναμη απ' αυτή, αλλά και με διάφορες εκδηλώσεις να προκαλέσουν την καλή σοδειά, την πλούσια συγκομιδή, την αφθονία..." (λαογραφικό ημερολόγιο, οι δώδεκα μήνες και τα έθιμά τους, Αικ. Τσοτάκου-Καρβέλη, εκδ.Πατάκης) 
       
Ακολουθεί βίντεο με πρωτομαγιάτικα έθιμα απ' όλη την Ελλάδα.



     Πατώντας  εδώ   μπορείτε να παίξετε κρεμάλα με λέξεις από το βίντεο που παρακολουθήσατε.

    Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά που επιμελήθηκε η κυρία Κ. Κύρδη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στην α διεύθυνση ΠΕ. Πρόκειται για έργα τέχνης και ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με την Πρωτομαγιά.

    Η τελευταία διαφάνεια της παρουσίασης έχει να κάνει με την ιστορία της εργατικής πρωτομαγιάς. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι΄ αυτή στο παρακάτω πολύ ενδιαφέρον βίντεο πατώντας εδώ 
    
     Η κυρία Τ. Μάνεση αξιοποιώντας το βίντεο που μόλις παρακολουθήσατε σχεδίασε διαδραστικά παιχνίδια με στόχο την εμπέδωση του περιεχομένου του. Ένα από αυτά, που μπορούν να παίξουν νήπια με την καθοδήγηση κάποιου μεγαλύτερου, μπορείτε να βρείτε εδώ, επιλέγοντας το δεύτερο εικονίδιο που προτείνει την αντιστοίχιση λεζάντας εικόνας.
    
     Τέλος στην παρακάτω διεύθυνση μππορείτε να βρείτε ιδέες και οδηγίες για κατασκευή Πρωτομαγιάτικου στεφανιού! 
   
                       Καλή και δημιουργική Πρωτομαγιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου