Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Γνωριμία με τον Κορονοϊό 2



Ένα ακόμα παραμύθι για τον κορονοϊό μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο.


    Εδώ η κορώνα που χαρίζει η γρίπη στον κορονοϊό του "φουσκώνει τα μυαλά" και τα παιδιά πρωταγωνιστές αναλαμβάνουν να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη δράση του ιού. 

Ακολουθούν ενδεικτικές προτάσεις παιδαγωγικής αξιοποίησης του βίντεο: 

1)  Η πρώτη εικόνα της αφήγησης είναι ένας χάρτης της Κίνας. Ζητείστε από τα παιδιά να τον παρατηρήσουν και να βρουν τί τους θυμίζει το σχήμα της  πατρίδας των ηρώων στην αρχή της ιστορίας. Μπορούν επίσης να  εντοπίσουν την Κίνα σε ένα παγκόσμιο χάρτη ή υδρόγειο και να δουν πόσο μακριά βρίσκεται σε σχέση με την Ελλάδα.

2) Κάποιες εικόνες του παραμυθιού ( η εικόνα των φίλων του κορονοϊού, οι άνθρωποι που αρρώστησαν, τα παιδιά που στο τέλος του παραμυθιού αναλαμβάνουν δράση κ.α.) προσφέρονται για μαθηματικές δράσεις. Τα νήπια μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως: Πόσοι είναι οι φίλοι του κορονοϊού; Πόσοι από αυτούς είναι "μικροί"; Αν με το χέρι μου κρύψω δύο πόσοι φαίνονται τώρα στην εικόνα;  Πόσα είναι τα αστέρια; Πόσα τα παιδιά; Πόσα τα αγόρια; Πόσα τα κορίτσια; πόσα είναι όλα μαζί; (παιδιά και αστέρια) κ.α.

3) Σκεφτείτε με τα παιδιά σας ένα διαφορετικό τέλος στο παραμύθι και δραματοποιήστε το.

4) Τί θα γινόταν αν η γρίπη δεν χάριζε την κορώνα στον κορονοϊό; Απαντώντας στην ερώτηση τα νήπια φτιάχνουν μια δική τους ιστορία και τη ζωγραφίζουν.

5) Στο παραμύθι, η γρίπη και ο κορονοϊός εμφανίζονται σαν μικρόβια. Σε σχέση με τα μικρόβια κάνετε το παρακάτω πείραμα . Δοκιμάστε να κλείσετε καλά σε σακουλάκια ψωμί του τοστ αφού προηγουμένως το φέρετε σε επαφή με διαφορετικές καταστάσεις (βρώμικα χέρια,καθαρά χέρια, χέρια σκουπισμένα με μωρομάντηλο, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, μία επιφάνεια γεμάτη σκόνη κ.α). Περιμένετε τρεις εβδομάδες. Σε νηπιαγωγείο που δοκίμασαν την ιδέα τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά.      

      Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το παραμύθι και στη μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου καθώς επίσης και φύλλα εργασίας της συγγραφέως.nikoubasilikh.blogspot.com

     Επίσης στη σελίδα χρήσιμο υλικό θα βρείτε ιδέες για παιχνίδια εσωτερικού χώρου με ελάχιστο εξοπλισμό.

1 σχόλιο: